De Wave

Introductie Use Case 

Op de boulevard bevindt zich een sportstrand. Hier kunnen bezoekers gebruik van maken door zelf aan de slag te gaan, maar er worden bijvoorbeeld ook lessen gegeven. Om ook ‘s avonds meer bewegen te stimuleren was er behoefte aan verlichting. Hier werd in 2021 De Wave geplaatst. Dit een slim innovatief object met licht en sensoren die mensen uitdaagt om meer te gaan bewegen.  

Het begon als een simpele vraag om een stukje verlichting voor het Scheveningse Sportstrand, maar het werd uiteindelijk een bijzonder project: een uit strandzand 3D geprinte slimme lichtzuil, die via honderden lichtjes kan reageren op de sportbeoefenaar. 

Waarom de use case 

De digitale oplossing om mensen in beweging te zetten in combinatie met passende verlichting dat een gevoel van veiligheid biedt is waardevol voor een stad. De boulevard is een plek waar veel mensen komen voor hun plezier. Dit moet dus een positieve ervaring zijn. Die positieve ervaring is precies waar het om gaat bij de Wave. Mensen moeten het leuk vinden om er mee in actie te komen. Mensen moeten zich ook in het donker prettig voelen in de nabijheid van de Wave.  

De Wave is een lichtinstallatie dat reageert op beweging. Ook draagt het bij aan de veiligheid. Op het strand is er weinig licht als de wandelaars voorbij komen. Met verlichting kunnen wandelaars in het donker gebruik maken van de omgeving waardoor deze sportplek beter benut kan worden. Interactieve sculpturen met een functie bestaan niet, dit is vernieuwend. De ervaring is leuk, het is ongebruikelijk en trekt de aandacht, zodat zelfs niet-sportieve mensen dichterbij willen komen en de interactie ervaren. De sculptuur geeft net genoeg licht in de omgeving om te sporten en rond te kijken zonder lichtvervuiling in het landschap. Alles is op toegestane lichthoeveelheid berekend. 

De Wave bestaat uit tweehonderd lichten die ritmisch aan en uit kunnen voor allerlei sportoefeningen, vier sterke lichten voor de omgeving en 64 lichten die het gebied een kleurtje kunnen geven. De bedenker liet zich voor de vorm van de lichtzuil niet alleen door de zee inspireren. De Wave is 3D geprint uit strandzand. Het is een nieuwe manier van printen. Het mooie ervan is dat als de zuil ooit afgebroken wordt, het zand terug kan naar het strand. Het ontwerp is heel duurzaam en recyclebaar. 

Verwachtingen/ Leerdoelen 

De verwachting is dat interactieve speeltoestellen een positieve werking kunnen hebben op een betere leefomgeving. Het gebruik van verlichting in de openbare ruimte draagt bij aan een veilig gevoel. Op de boulevard wordt onderzocht in hoeverre dit ook het geval blijkt te zijn met de Wave. Bij positieve ervaring zou dit object ook op andere plekken in de stad, geplaatst kunnen worden. Denk aan speeltuinen of pleintjes. Het zou kunnen bijdragen aan een positieve leefomgeving.

Hoe wordt de use case mogelijk gemaakt 

Deze use case is een samenwerking tussen Hola Studio, de gemeente Den Haag en de Scheveningen Beach Management om een interactieve lichtinstallatie te maken die mensen prikkelt om meer te gaan sporten. 

Meer informatie 

Contactpersoon voor deze use case is Suzanne Kalf (suzannekalf@denhaag.nl). Of stuur voor algemene informatie een e-mail naar Living Lab Scheveningen via smartthehague@denhaag.nl