Wat is een use case
In Den Haag vinden diverse use cases plaats. Onder andere in het Living Lab Scheveningen. Een use case is een test op het gebied van digitalisatie en innovatie. Uitvoering van deze use cases wordt gedaan door het Expertisecentrum Digitale Innovatie & Smart City van de gemeente Den Haag. Met als doel samen leren en innoveren voor een slimme en duurzame toekomst voor Den Haag en Zuid-Holland.
De use cases zijn onderverdeeld in de volgende aandachtsvelden: Veiligheid en leefbaarheid; Mobiliteit; Duurzaamheid en milieu; Economie, toerisme en recreatie. Elk aandachtsveld heeft zijn eigen team van specialisten.
Use cases:
Crowd Safety Manager
De Crowd Safety Manager is een 3D-kaart die inzicht geeft in hoe druk het is in Scheveningen door verschillende anonieme databronnen slim te combineren. De kaart laat verkeersdata zien, zoals verkeerstellingen, OV-data en de bezetting van parkeergarages. Ook worden anonieme locatiegegevens van bezoekers getoond.
Registratiesysteem Scheveningen Haven
Met het Registratiesysteem Scheveningen Haven (RSH) wordt een innovatief registratiesysteem ontwikkeld om in- en uitvarende vaartuigen te detecteren, herkennen en te registreren. Dit gebeurt in de vorm van een intelligent videomanagementanalyse-systeem met behulp van Artificial Intelligence (AI). Hiermee krijgt het gemeentelijk Havenbedrijf meer inzicht in wat er zich afspeelt in de Scheveningse haven.
Energierechtvaardigheid
Kunnen we een duurzame transitie maken waarbij de baten van deze transitie ook terecht komen bij de huishoudens die doorgaans niet kunnen investeren in verduurzaming?
Dynamisch Informatiebord
Hiermee wordt onderzocht op welke manier bezoekers van het strand op een dynamische manier geïnformeerd kunnen worden over de veiligheid op het strand en in de zee.
Slim Energienet op het Noordelijk Havenhoofd
Het aandeel lokaal opgewekte duurzame energie neemt in rap tempo toe. Dit leidt echter tot nieuwe problemen, omdat het elektriciteitsnet niet is gebouwd op lokale opwek. De elektriciteitslijnen kunnen de grote hoeveelheid energie namelijk niet transporteren.
Om de toekomst van energienetten te kunnen ontdekken, werken we in deze use case samen met Stedin. Door de inspanningen van het Living Lab Scheveningen is er een afscheiding van het publieke net gemaakt, waardoor een privaat laagspanningsnetwerk in eigendom van de gemeente gerealiseerd is dat een experimenteerruimte geeft.
Edumersive – Interactieve Augmented Reality App
Via een Augmented Reality (AR) app worden verschillende activiteiten binnen het Living Lab Scheveningen op speelse en interactieve wijze zichtbaar gemaakt, en worden gebruikers van de applicatie actief aan het denken gezet over de kansen en grenzen van digitalisering in de stad.
Slimme afvalbak
Afvalbeheer in grote steden is al jaren een flinke uitdaging. Zo ook op de drukke boulevard van Scheveningen. Deze use case onderzoekt op welke manier slimme zelfpersende afvalbakken het afvalbeheer efficiënter en duurzamer kan inrichten en hoe deze kunnen bijdragen aan minder zwerfafval, minder overvolle afvalbakken en uiteindelijk tot een schonere boulevard.
De Wave
De Wave is een uit strandzand geprinte slimme lichtzuil, die via honderden lichtjes kan reageren op de sportbeoefenaar. Deze digitale oplossing om mensen in beweging te zetten in combinatie met passende verlichting dat een gevoel van veiligheid biedt is waardevol voor een stad.
Druktemetingen
Scheveningen is de drukste badplaats van Nederland. De gemeente onderzoekt daarom hoe technologie kan helpen deze drukte te anoniem te monitoren en beheren. De eerste fase van de proef is in 2022 uitgevoerd. De druktemeting bracht de daadwerkelijk situatie onvoldoende in beeld. De gemeente is daarom van plan de proef een vervolg te geven met een nieuw AI-systeem (kunstmatige intelligentie) om mogelijk de nauwkeurigheid te verbeteren.